MiMosodánk logó

Mimosodánk - BLOG

Így maradnak puhák a törölközők

Legyen szó törölközőről, kéztörlőről vagy kilépőről, a törölközők megfelelő mosása elengedhetetlen ahhoz, hogy bolyhosak és nedvszívóak legyenek.

Útmutatónk lépésről lépésre megmutatja Neked, hogyan kell törölközőt mosni, és hogyan lehet újra puhává tenni a törölközőket.

Átlagosan egy törölközőt 3 használat után kell kimosni, de a hotelekben gyakran naponta cserélik őket, így elengedhetetlen a megfelelő gondozásuk ahhoz, hogy újszerűek és friss illatúak legyenek.

Milyen kellékekre lehet szükséged a törölközők mosásához? 

–       Mosószer

–       Fehérítő

–       Ecet (opcionális)

1.     lépés: Olvasd el a gondozási címkét

Mosást nem kezdünk úgy, hogy nem olvastuk el a használati útmutatót. Az új törölközőket használat előtt ki kell mosni, hogy eltávolítsuk a kémiai anyagokat és csökkentsük a szöszök mennyiségét.

Így tehát ellenőrizzük a címkét. Egyes törölközők szegélyei vagy dekoratívabb részei eltérhetnek a normál pamut törölközőktől, ami befolyásolhatja, hogy melyik mosási és szárítási ciklust szükséges alkalmazni.

2.     lépés: A törölközők szín szerinti elválasztása

A fehér törölközők fényének megőrzése és az elszíneződés elkerülése érdekében külön szükséges őket mosni.

Az élénk színű vagy sötét törölközőket különítsd el a fehérektől, hogy elkerüld a kifakulást vagy a festék átadását. 

3.     lépés: Tedd be a törölközőket a mosógépbe

Helyezd a törölközőket a mosógépbe. Az alapos tisztítás érdekében a törölközőknek mozogniuk kell, különben a mosószer foltot hagyhat az anyagokon. Természetesen egy nagyobb kapacitású mosógép több textíliát is elbír, de ügyeljünk arra, hogy ne terheljük túl.

4.     lépés: Adj hozzá mosószert és egyéb adalékokat

Adj hozzá mosószert, ahogyan egyébként is tennéd. Ha nem vagy biztos a mennyiségben, használd a mosószerek tetejeként funkcionáló adagolót, hogy biztosan a szükséges adagot használd. 

Ha a törölközők kezdenek merevek lenni, érdemes lehet egy kicsit kevesebb mosószert hozzáadni. A túl sok mosószer maradványa idővel felhalmozódhat, és nehezebb lesz kimosni. Emellett pedig, ha nem lágyított vízzel mosunk, a vízkő lerakódhat. 

Ha fehérítőt használsz a fehér törölközők fényesítésére vagy fertőtlenítésére, először a mosógépbe add hozzá mielőtt behelyezed a törölközőket.

Tisztítási tipp: Varázsold újra puhává a törölközőket

A törölköző merevedésekor talán késztetést érezhetsz arra, hogy még több öblítő után nyúlj, ezáltal segítve a lágyítást. A vegyszerek azonban a törölközők nedvszívó képességét is befolyásolhatják, és olyan bevonatot hagyhatnak maguk után, amely taszítja a vizet ahelyett, hogy felszívná.

Egy jobb megoldás lehet, hogy ha egy kevés szódabikarbónát adsz a töltethez, ami segít meglágyítani a rostokat és még a dohos szagot is eltünteti.

5.     lépés: Válaszd ki a megfelelő ciklust és beállításokat a törölközők mosásához

A törölközőket az anyagnak megfelelő legmelegebb vízben kell kimosni, az ápolási címke szerint. 

A törölközők mosásához általában meleg vagy forró víz javasolt. Használj kifejezetten törölközőhöz való ciklust vagy a normál ciklust. 

Fertőtlenítő ciklus is használható, de a törölköző anyagától függően előfordulhat, hogy nem minden mosáshoz ajánlott. 

6.     lépés: Szárítsd meg a törölközőket a szárítóban

A mosási ciklus befejezése után azonnal tedd át a törölközőket a szárítógépbe, hogy elkerüld a dohos szag kialakulását. A törölközők gyorsabb száradása érdekében rázd ki őket betöltés előtt, ezáltal a gyűrődést is minimalizálhatod.

A törölközőket az anyagnak megfelelő legmelegebb hővel kell szárítani, az ápolási címke szerint. 

Általában alacsony vagy közepes hő ajánlott. Használj kifejezetten törölközőhöz való ciklust vagy normál ciklust. A magas hő és a túlszáradás károsíthatja a szövetet, ezért ügyelj arra, hogy a törölközőket azonnal távolítsd el, amint megszáradtak. 

Egyes szárítók nedvességérzékelőket tartalmaznak, amelyek automatikusan leállítják a ciklust, amikor a ruhák megszáradtak.

7.     lépés: Hajtsd össze a törölközőket, amikor megszáradtak

Várd meg, amíg a törölközők teljesen megszáradnak, mielőtt kivennéd őket a szárítóból, mivel a megmaradt nedvesség dohos szagot okozhat. Hajtsa össze a törölközőket, és tárolja hűvös, száraz helyen, hogy frissek és bolyhosak maradjanak.

Extra tippek a törölköző puhaságának megőrzéséhez

–       Vásárolj jó minőségű, tiszta pamutból készült törölközőt.

–       Mosás közben ne használj túlzottan mosószert, mert az ropogós törölközőket okozhat.

–       A törölközőket száraz helyen, szépen egymás mellé hajtva tárold, ne halmokban, így elkerülheted, hogy az alsó törölközők összetörjenek a fentiek miatt.

–       Abban az esetben, ha a törölközőket egy állványra akasztod, ne akaszd egymásra őket, hogy elkerüld az alul lévők merevségét.

Olvasd el előző bejegyzéseinket is:

A legmakacsabb foltok sem fognak ki rajtunk – nem csak mosodáknak

Mi történik nálunk a textíliákkal?

error: @MIMosodánk

Kérj személyre szabott árajánlatot

Tevékenység helye
Mosatni kivánt textiliák típusa:
Milyen rendszerességel kéred a szállítást?
Textiliák anyaga