MiMosodánk logó

Mimosodánk - BLOG

Így maradnak a színes textíliák igazán intenzívek

Biztosan Te is tudod, hogy milyen szörnyű, ha egy kedvenc textíliád színe kezd kifakulni. A színek idővel történő fakulása elkerülhetetlen, azonban vannak olyan lépések, amelyekkel megelőzhető a színfakulás. 

Ha szállodádban, apartmanodban színes ágyneműket, törölközőket használsz, meghosszabbíthatod az élettartamukat azáltal, hogy lassítod a színek fakulását.

Mi a színfakulás?

A szín kifakulása akkor következik be, amikor a ruhadarabban lévő pigment elveszíti molekuláris vonzerejét magával az anyaggal. A színes textíliák létrehozásához a gyártók színezékeket vagy pigmenteket használnak, majd a folyamat során a festék a szövet részévé válik. 

A színek elhalványulása több okból is bekövetkezhet. Az egyik gyakori ok a kifehéredés, ami történhet napsugárzás hatására vagy a fehérítő használata miatt is. Emellett pedig történhet a forró víz miatt is, és az ajánlott ápolási javaslatok be nem tartása miatt is.

Ha biztos akarsz lenni abban, hogy textíliáidból a maximumot hozod ki, akkor ez a bejegyzés neked készült. Összegyűjtöttünk néhány lépést, melyek betartásával gondoskodhatsz a hosszú élettartamról.

Így marad igazán intenzív a színes textília

Mosás 40 fokon

Javasoljuk, hogy a színes ágyneműket 40 fokon mosd. A puha lepedő magasabb hőmérsékleten is mosható, de ha minden textíliát 40 fokon vagy annál alacsonyabb hőmérsékleten mosunk, akkor elkerülhetjük a zsugorodást.

Kifordítva moss

A színes ágyneműk mosásakor ügyelni kell arra, hogy megőrizzük fényességüket. Mosás előtt fordítsuk ki őket, így elkerülhető, hogy a külseje sérüljön meg, emellett pedig csökkentjük a mosószerrel való érintkezést is.

Mindig a megfelelő mosószert használd

Ami a mosószert illeti, általában mindannyiunknak megvan a kedvenc illata, márkája. Színes textíliáknál azonban vásárlás előtt érdemes meggyőződni arról, hogy fehérítőmentes a használt anyag.

A fehérítőt tartalmazó mosószerek kiválóan működnek a fehér textíliák fehérségének megőrzésénél, azonban a színes anyagoknál elszíneződést vagy foltosodást is okozhat.

Szárítsd és vasald kifordítva

A színes lepedőknél és huzatoknál a legjobb, ha kifordítva tároljuk őket addig, míg az ágyra nem kerülnek. 

Egy ideális világban mindig jó idő van, így a kimosott textíliák a szárítókötélen száradnak meg, anélkül, hogy gyűröttek lennének. 

A valóságban azonban egyrészt a nap sugarai elhalványítják az ágynemű élénk színeit, másrészt pedig a kötél nyomot hagyhat. 

Emellett pedig nem élünk ideális világban, így például egy mosodának nincs ideje és lehetősége arra, hogy a friss levegőn, kötélen szárítsa a textíliákat.

A legjobb, ha a színes ágyneműt kifordítva szárítjuk és vasaljuk, így a hőkárosodást is elkerülhetjük.

Hogyan óvjuk az ágyneműt?

Fordítsd meg a huzatot

Az ágynemű hosszabb élettartama érdekében fordítsd meg a paplanhuzatot a mosások között. Ha elfordítod, a vendég mindig a másik oldala alatt alszik, így csökkenthető a pamut kopása. 

Testünk természeténél fogva kicsit izzad éjszaka, így a bőrünk felé eső oldal gyorsabban kifakul, és ha cserélgetjük az oldalakat, csökkenthető a kopás. 

A huzatok címkékkel vannak ellátva, így, ha teszel egy jelölést a címke egyik oldalára, tudni fogod melyik oldala volt felül.

Megfelelő arctisztítás

Mindannyiunknak megvannak a lefekvés előtti szépségápolási rutinjaink. 

Egyeseknek elég a vízzel történő tisztítás, mások arckrémeket, tonikokat használnak lefekvés előtt. Illetve akadnak olyanok is, akik nem tisztítják meg megfelelően az arcukat, így a smink darabjai megtalálhatóak lesznek a huzaton.

Habár egy szállodában, apartmanban nem lehet kontrollálni vagy figyelni, hogy mindegyik vendég megfelelően letisztította-e az arcát, azonban ezzel az egyszerű lépéssel megőrizhető az ágynemű hosszú élettartama.

Tárold portól távol

Az ágynemű megfelelő tárolása mindent megváltoztathat. Az ágyneműt szekrényben, ágyneműtartóban tárold, hogy megakadályozd a por lerakódását. 

Összegzés: Hogyan előzhető meg a szín fakulása?

  • Győződj meg arról, hogy a megfelelő vízhőmérsékletet használsz a ruhadarabhoz, a címkén feltüntetett módon.
  • Győződj meg arról, hogy a megfelelő típusú mosószert használod, lehetőleg fehérítő menteset. 
  • Ne moss olyan textíliákat a mosógépben, amelyen a „csak kézi mosás” felirat szerepel.

Te ismerted ezeket a praktikákat?

Ha megőriznéd textíliáid intenzív színét, várunk szeretettel a MiMosodánkban!

Olvasd el előző bejegyzéseinket is:

A legmakacsabb foltok sem fognak ki rajtunk

Mi történik nálunk a textíliákkal?

error: @MIMosodánk

Kérj személyre szabott árajánlatot

Tevékenység helye
Mosatni kivánt textiliák típusa:
Milyen rendszerességel kéred a szállítást?
Textiliák anyaga