MiMosodánk logó

Mimosodánk - BLOG

Mosási tippek fehér textíliákhoz

A ropogós, havas fehér lepedővel ellátott ágy mindig stílusos és barátságos. De amikor ezek a fehér lepedők kopottnak tűnnek, ugyanaz az ágy már nem annyira hívogató, hiszen hiába vannak az ágyneműk frissen mosva, egyáltalán nem tűnnek tisztának. 

Az ágyneműink megfelelő gondozása hozzásegít a kényelmesebb alváshoz, nem mellesleg pedig az ágynemű is hosszabb ideig tart és jobban is néz ki.

A lepedők azonban mindig sokkal nagyobb figyelmet igényelnek a tisztítás során, mint más ágyneműk, például takarók vagy paplanok. A legtöbb lepedő pamutból, pamut/poliészter keverékből vagy poliészter/mikroszálas anyagból készül, amelyeket a megfelelő utasítások szerint kell tisztántartani. 

A fehér lepedők már néhány hónap elteltével kezdenek szürkülni, ha nem mossuk ki őket megfelelően, ezáltal rontva az élettartamán. 

A színváltozás oka lehet a más szövetekről származó festék átadása, a szennyeződés, amelyet nem távolítottunk el megfelelően, vagy a szálakban maradt mosószer és öblítőszer maradványok. 

A makacs foltokkal a színes ruhákon is megküzdünk, de egy kis odafigyeléssel a fehér lepedőket, ágyneműhuzatokat is fehéren tarthatjuk. 

Milyen gyakran mossuk a fehér lepedőt?

Míg egy háztartásban hetente, kéthetente vagy havonta cseréljük az ágyneműt, addig egy szállodánál sokkal gyorsabban történik a cserélődés. 

Ha a szobába két naponta új vendégek jönnek, akkor bizony két naponta le kell cserélni az ágyneműt. 

Itt olvashatsz többet arról, hogy miért érdemes mosodát választani. 

Mosás előtti lépések

Mielőtt neki látnánk a mosásnak, szenteljünk időt arra, hogy megkeressük az ágyneműben elhelyezett címkét. A fehér lepedő és ágynemű tisztántartása a termékek rosttartalmától és az ahhoz használt módszerektől függnek.

A címkéről leolvashatjuk az anyag rosttartalmát (pamut, mikroszálas, selyem), valamint a mosáshoz és szárításhoz szükséges legjobb vízhőmérsékletet is. 

Válogassuk szét és szeparáljuk a textíliákat

Válogassuk szét és különítsük el egymástól a textíliákat. A fehér lepedőket mindenképpen külön mossuk színes társaiktól, még akkor is ha csak hideg vizet használunk.  

Ez megakadályozza, hogy a színes szövetek elszíneződjenek és a festék átkerüljön a fehér lepedőkre, amitől azok piszkosnak tűnhetnek.

Foltok előkezelése

A szállodából, hotelekből összegyűjtött fehér ágyneműn sokszor található smink-, étel- vagy vérfolt, esetleg egyéb szennyeződés, amelyet megfelelően el kell távolítani.

A foltok eltávolításához szintén érdemes megnézni a címként látható javasolt módszert.

A legtöbb folt a textíliákról eltávolítható, ha a foltos felületet egy kis mennyiségű mosószerrel áttöröljük, majd az ujjunk segítségével, esetleg egy puha kefével beledolgozzuk az anyagba. 

Várjunk körülbelül 15 percet, míg az anyag kifejti hatását, és elkezdje eltávolítani a foltot a szálakról. 

Ne terheljük túl a mosógépet

Talán csábító lehet a gondolat, hogy dugig tömjük a mosógépet, hiszen ameddig belefér, addig lehet. Azonban ez egyáltalán nem lesz kifizetődő, és nem fogjuk elérni a kívánt eredményt. Ha túlterheljük a mosógépet, nem lesz elég hely a víz számára, hogy átitassa a szövetfelületeket és eltávolítsa a nem kívánt szennyeződéseket. Ezután a szennyeződés csak újra lerakódik a szövetre, és következő alkalommal már sokkal nehezebb dolgunk lesz a foltok eltávolításával. 

Használjunk enzimeket tartalmazó mosószert

A nagy hatásfokú mosószerek, amelyek nagy mennyiségű enzimet tartalmaznak, a fehér lepedők, huzatok legjobb barátai, ugyanis a legjobb megjelenést biztosítják. 

Az enzimek azok az összetevők, amelyek szétszedik a foltokat, így azok könnyen kimoshatóvá válnak. 

A pamut ágyneműt mossuk forró vízben erős mosószerrel, hogy eltávolítsa a test olajait, a szennyeződéseket, és elpusztítsa a poratkákat.

A mikroszálas textileket, illetve a pamut/poliészter keverékeket meleg vagy hideg vízben is lehet mosni. 

Ha a lepedőket nem meleg vagy forró vízben mosod, mindenképp hideg víz használatához kifejlesztett mosószert használj.

Az öblítők elhagyhatók

A kereskedelemben kapható öblítők maradványokat hagyhatnak a szálakban, amitől a fehér anyagok fénytelenné válhatnak. Ehelyett adjunk hozzá egy csésze desztillált fehér ecetet az öblítési ciklushoz, hogy biztosítsuk a mosószer maradványok eltávolítását. 

Az ecet használatától nem kell félni, egyáltalán nem hagy szagokat az ágyneműben, az anyagok pedig tapintásra puhák lesznek. 

Szárítás

Otthoni környezetben, ennél a lépésnél akasztanánk fel az ágyneműt a szárítókötélre, és hagynánk, hogy a nap sugarai teljesen megszárítsák a textíliákat. 

Mosodai környezetben azonban ez a lépés kimarad, és a szárítás következik. Annak érdekében, hogy elkerüljük a ráncokat, érdemes alacsonyabb hőfokon szárítani a textíliákat. A forró hőfokot jobb, ha kerüljük, mert a hő gyorsan elhasználja, károsítja a szövetet, így az anyagok minősége, rugalmassága is csökkenhet. Nem mellesleg a magas hőfok az el nem távolított foltokat sárgássá teheti.

A szárítás során is használjuk a címként található útmutatást, így beállíthatjuk az anyaghoz megfelelő hőfokot. 

Amennyiben mosás és szárítás után az ágyneműket kivasaljuk, ne szárítsuk meg őket teljesen, mert könnyebb lesz kezelni, ha még egy kicsit nedvesek. 

Tippek a fehér textíliák tisztántartásához:

  • Minden egyes ágyneműmosáskor kövessük az összes javasolt lépést!
  • Ha a lepedők más szövetek színátadása miatt szennyezettek, fehérítsük ki őket fehérítővel. Ehhez ellenőrizzük az anyag rosttartalmát és így válasszuk ki a legjobb fehérítőt!
  • Ne hanyagoljuk el a folttisztítást, mert idővel csak még nehezebb lesz őket eltávolítani, így az anyag rövid időn belül tönkremegy!
  • A szárításhoz alacsony hőfokot használjunk!

A mosási tippekről itt olvashatsz bővebben.

error: @MIMosodánk

Kérj személyre szabott árajánlatot

Tevékenység helye
Mosatni kivánt textiliák típusa:
Milyen rendszerességel kéred a szállítást?
Textiliák anyaga