MiMosodánk logó

Mimosodánk - BLOG

A legmakacsabb foltok sem fognak ki rajtunk – nem csak mosodáknak

A foltokat egyik háziasszony sem kedveli, hiszen sokszor nem látunk jobb megoldást, mint, hogy a kukában végezze a ruhadarab.

Azonban a foltokkal nemcsak a háziasszonyoknak kell megküzdeniük, hanem a mosodáknak is. 

Egy-egy színes, mintás darabon kevésbé látszódnak a szennyeződések, de mi a helyzet például egy szállodai ágyneművel, lepedővel?

Nem meglepő, hogy szinte minden hotel, szálloda, fehér ágyneműket, törölközőket használ, azonban ennek a hátránya is megvan.

Gondolj csak bele, ha gyermeked otthon fehér ágyneműt használna…a mosás akár mindennapos is lehetne, hiszen történhetnek balesetet, mint például, hogy koszos ruhával fekszik rajta, esetleg összerajzolja színes filcekkel.

Egy szállodában is számtalan olyan szituáció van, mely során a lepedő és az ágynemű foltos lesz.

A foltos lepedők pedig határozottan nem nyújtanak kellemes látványt a szemnek, és természetesen jobban láthatóvá válnak a világosabb, egyszínű lepedőkön. 

Míg a pamut ágyneműkről viszonylag könnyen eltávolíthatjuk a foltokat, más anyagok esetében extra erőfeszítésre van szükség ahhoz, hogy visszanyerjük a textíliák fehérségét, tisztaságát. 

Néhány tanács a foltok eltávolításához:

  • A foltot azonnal el kell kezdeni kezelni, amint észrevesszük. Minél idősebb a folt, annál nehezebb lesz eltávolítani.
  • Használjunk hideg vizet a nem olaj alapú foltok lemosásához, mivel a forró víz néha megköti a foltot.
  • Olaj alapú foltok esetén forró vízbe áztassuk be a textíliákat.
  • Soha ne dörzsöljük a nedves foltokat, nehogy szétterüljenek. 
  • Amennyire csak lehet próbáljuk meg kerülni a fehérítő használatát, mivel ez gyengítheti a szálak közötti kötést. Ez gyorsabbá teheti a lepedő szakadását.

Íme néhány tipp a foltok eltávolításához, melyeket otthon is bátran alkalmazhatsz:

Izzadtság

Nem meglepő, hogy a legtöbb ember izzad, főleg a melegebb időszakokban. A fehér textíliákon ez sokszor meg is látszik, ugyanis az anyag sárgás színű lesz.

Töltsünk meg egy vödröt forró vízzel, majd adjunk hozzá egy kis fehérítőt, amit aztán elkeverhetünk a vízben. Áztassuk bele az ágyneműt, és a folt súlyosságától függően néhány órán keresztül hagyjuk ázni. 

Ha azt látjuk, hogy a folt eltűnt, öblítsük le tiszta vízben, majd következhet a mosás.

Egy másik módszer a foltok eltávolítására a szódabikarbóna és az ecet használata. Ha a folt friss, alacsony vízhőmérséklet is megfelelő lehet a mosáshoz, ha a folt régi, használjunk forró vizet a mosáshoz. 

Vér

A vérfoltok eltüntetésére a legjobb megoldás, ha gyorsan cselekszünk. Ha a vérfolt friss, szappannal és hideg vízzel is könnyedén eltávolítható. Ha a vér már megszáradt hidrogén-peroxiddal távolíthatjuk el.

A hidrogén-peroxid bomlási sebessége hőmérséklet függő. Hideg vízben is megkezdődik lassú bomlása. Savas közegben bomlása gyengébb vagy nem történik meg, ezért szoktak hozzá adni stabilizátorként foszforsavat.

Öntsük közvetlenül a foltra, hagyjuk egy kis ideig hatni, majd távolítsuk el egy papírtörlő segítségével.

A nátrium-perkarbonát fehérítő hatása is függ a víz hőmérsékletétől és az időtől. Hideg/langyos vízben a lassú bomlás miatt hosszabb ideig kell áztatni/mosni a ruhákat, míg meleg vízben a gyors bomlás következtében kevesebb idő is elég.

Használata így némi gyakorlatot igényel, melyik anyagnál és foltnál mi működik eredményesen.

A nátrium-perkarbonátos oldatot mindig frissen készítsd el! A már említett gyors bomlás miatt a tárolás alatt a hidrogén-peroxid gyorsan távozik és mosószóda oldat marad hátra. Ez mosásra és takarításra alkalmas, de a fehérítő hatás így már nem működik.

Színes ruhákon csak színpróba után lehet használni hígítva, valamint nem szabad sokáig rajta hagyni mert roncsolja a szálakat, illetve ne használd selyem és gyapjú ruha esetén, mert károsítja azokat!

A szódabikarbóna egy másik hatékony eszköz lehet a vérfolt eltávolítására. Készítsünk egy masszát szódabikarbónából és vízből, és vigyük fel a foltra. Hagyjuk megszáradni, majd távolítsuk el róla a maradékot és kezdődhet a mosás.

Tejtermékek 

Mosás előtt a foltokat áztassuk hideg vízbe mosószerrel és hagyjuk ázni 1-2 órán át. Ezután kezdődhet a mosás. 

Kávé

Áztassuk be a foltos területet hideg vízbe, majd kezelje elő folteltávolító spray-vel vagy folyékony mosószerrel. Ezután használjunk fehérítőt. Ha a foltok nagyon makacsok vagy régiek, és a fenti módszerek nem használnak, próbáljunk ki enzimes folteltávolítót.

Smink

A kozmetikumokat nehéz lehet eltávolítani, főleg, ha a termékek erősen pigmentáltak. Erősebb foltok esetén mosás előtt végezzünk előkezelést.

Bor

Egyenlő arányban keverjünk össze mosószert és hidrogén-peroxidot, majd vigyük fel a foltra és várjuk meg míg kifejti hatását.

Mosószer okozta foltok

Nem csak ételek, italok és más szennyeződések hagyhatnak foltot az anyagokon, olykor a mosószer foltokkal is meg kell küzdenünk.

A mosószer célja, hogy segítsen eltávolítani a foltokat, de néha nyomot hagy maga után. Ha a mosógép túlterhelt, vagy a mosószert nem megfelelően adagoljuk, akkor az nem oldódik fel megfelelően a vízben, így a textíliára kerül.

A mosószer okozta foltok bosszantók, de nem kell maradandónak lenniük. 

Így távolíthatod el a mosószer foltokat:

Hogyan távolítsuk el a folyékony mosószer foltokat a ruhákból?

Folyékony mosószer foltok jelenhetnek meg, ha a mosószert nem öblítettük le megfelelően. Szerencsére meglehetősen könnyű eltávolítani az ilyen típusú foltokat. 

Tegyük a szennyezett textíliákat ecetes vízbe, és hagyjuk, hogy fellazítsa a mosószert.

Ne tömjük túl a gépet – a szennyezett ruhaneműnek helyre van szüksége a forgatáshoz és a keveréshez, hogy a mosószer eltűnhessen az anyagból. 

Ha a ruha elkészült a mosógépben, de a folt továbbra is ott van, ismételjük meg a fenti lépéseket. 

Hogyan távolítsuk el a por alapú mosószert a ruhákról?

Ha kemény a víz, és por alapú mosószert használunk, foltok keletkezhetnek a sötét anyagokon. 

Ennek az az oka, hogy a por alapú mosószerek nem mindig oldódnak fel kemény vízben, amik csíkokat hagyhatnak maguk után. 

A probléma elkerülése érdekében a ruhák hozzáadása előtt győződjünk meg róla, hogy a por alapú mosószert teljesen feloldottuk a felültöltős mosógép mosóvízében.

Elöltöltős mosógép esetében a por alapú mosószert először oldjuk fel vízben, így elkerülhetjük a nem kívánt foltokat.

Ha textíliáidat profi mosodára bíznád, keress minket bátran!

Olvasd el korábbi bejegyzéseinket is:

Hogyan hátráltatja a szálláshelyedet, ha saját kezedbe veszed a mosást?

Miért éri meg egy szálláshelynek bértextíliát választani?

error: @MIMosodánk

Kérj személyre szabott árajánlatot

Tevékenység helye
Mosatni kivánt textiliák típusa:
Milyen rendszerességel kéred a szállítást?
Textiliák anyaga