MiMosodánk logó

Mimosodánk - BLOG

Gyakori problémák megelőzése

Ha mostanában vásároltál új ágyneműt vagy törölközőt, akkor biztosan szeretnél megbizonyosodni arról, hogy hosszú ideig kiváló állapotban maradnak. 

Ez különösen akkor érvényes, ha ömlesztve vásárolsz ágyneműt egy létesítményhez, például szállodához. 

Több ezer forintot pazarolhatsz el, ha a megvásárolt ágyneműt nem gondozod megfelelően. 

Miért éri meg egy szálláshelynek bértextíliát választani?

Így ebben a bejegyzésben bemutatjuk, mik azok a dolgok, amik megtörténhetnek egy ágyneművel, törölközővel, és hogy lehet megakadályozni.

Mi az a törölköző szürkülés és hogyan előzhetem meg?

A szürkülés egy olyan probléma, amely gyakran látható a törölközőkön. A törölközők szürkés megjelenésűek lesznek, ami főként a szárítógépben való túlszárításnak köszönhető.

Ha a törölközők csontszárazak, amikor még forognak a gépben, a törölközők, valamint a törölközők és a gép közötti súrlódás statikus töltést generál. 

A törölközők felülete negatív elektromos töltést fejleszt ki, míg a nagyon finom porszemcsék, amelyek a szárító levegőjében vannak, pozitív elektromos töltéssel rendelkeznek.

A szennyeződések így beágyazódnak a szálakba és lehetetlen lesz eltávolítani őket. Ennek eredményeképpen a törölközők szürkévé válnak.

Ennek elkerülése érdekében a törölközőket akkor kell kivenni a szárítóból, amikor még van egy kis nedvesség benne. Ez megakadályozza a statikus töltés felhalmozódását. Azonban ezt nagyon nehéz eltalálni, hiszen ha 5% feletti a benne maradt nedvesség, a hajtogatás során a textília befülled, így az eredmény egy ecetes, rossz szagú és tapintású lesz.

Szürkeség akkor is előfordulhat, ha nem használunk elegendő mosószert a mosás során. A mosószer segít eltávolítani a szennyeződést a törölközőről. Ha nincs elég mosószer, az nem tudja megragadni az összes szennyeződést, így a szennyeződés visszakerül a törölközőre. Ez azt jelenti, hogy nem mossák megfelelően, és szürkének tűnik.

Ha a mosási folyamat túl hosszú, szintén megtörténhet ez a probléma. A mosószer elveszíti az erejét és visszaengedi a szennyeződést a törölközőre. 

Hogyan lehet a foltokat eltávolítani az ágyneműről?

Nincs minden folt eltávolítására egyértelmű megoldás, hiszen a különböző típusú foltokat eltérő módon kell kezelni

A kulcsfontosságú tényező azonban az, hogy a folt megjelenése után a lehető leghamarabb ki kell mosni.

Ha a foltok fehérje alapúak, mint például vér, élelmiszer, olaj, nagyon fontos, hogy először hideg vízben mossuk ki a foltokat. Ennek az az oka, hogy ha 40 C-on vagy magasabb hőmérsékleten mosod, a fehérje megköt az anyagban. Ez nagyon megnehezíti vagy akár lehetetlenné teszi az eltávolítást.

Először mosd ki az ágyneműt alacsony hőmérsékleten, hogy eltávolítsa a foltot az anyagról, majd meleg mosással, hogy teljesen megtisztítsd az anyagot.

Ha a foltok növényi eredetűek, például tea, kávé és vörösbor, le kell mosni a lehető leghamarabb. A foltok teljes eltávolításához szükség lehet fehérítőre, de elengedhetetlen, hogy a fehérítés megfelelően történjen, hogy ne sértse meg a szövetet. 

Ha párnahuzatról van szó, barnás-sárgás területeket észlelhet azon a helyen, ahol a személy a fejét lefektette. Ez lehet hajolaj, elhalt bőr és izzadtság is. 

Ennek megfelelő eltávolításához ideális esetben a párnahuzatokat legfeljebb kétszeres mennyiségű mosószerben kell kimosni, hogy eltávolíthassuk ezeket a szennyeződéseket.

A legmakacsabb foltok sem fognak ki rajtunk

Hogyan keletkezik a gyűrött ágynemű és hogyan lehet megelőzni?

Az ágynemű néha gyűrötten jön vissza a mosásból. Ennek egyik fő oka a vasalás. Ha akkor vasaljuk az ágyneműt, amikor az anyag már túlságosan száradt, az gyűrődést okozhat. 

Fontos megjegyezni, hogy a finomabb anyagok gyorsabban kiszáradnak. A sima gyűrődésmentes felület érdekében elengedhetetlen, hogy a vasalást még akkor végezzük, amikor nedvesek.

Ha a textília új, és az első használat előtti mosás után gyűrött, ennek az lehet az oka, hogy még mindig maradt némi vegyszer a textílián.

Ez az oka annak, hogy az új ágyneműt használat előtt mindig alaposan ki kell mosni mosószerben. Nem elég csak kiöblíteni és megszárítani az új ágyneműt, hiszen ez nem elég a vegyszerek eltávolításához.

Hogyan zsugorodik az ágynemű, és hogyan lehet megelőzni?

Azt tapasztaltad, hogy a párnahuzat már nem megy fel a párnára, vagy a lepedő már nem illik az ágyhoz?

Ennek oka lehet a mosási folyamat során bekövetkező zsugorodás vagy a vasalás során keletkezett torzulás.

Ha nem megfelelő fokon és programon mossuk a textíliákat, könnyedén elveszíthetik eredeti formájukat. Ennek megelőzése érdekében mindig olvasd el a gondozási címkét!

Ami szintén felgyorsíthatja az anyag károsodását, az a mosáshoz használt víz minősége. Ez a régebbi mosodákban, épületekben lehet inkább probléma, amikor a vas jelen van a vízben, így a kemény víz lerakódik a szálakban. 

Fontos, hogy a mosodák rendszeresen vízvizsgálatot végezzenek, és szükség esetén kezeljék a vasat is, valamint olyan ásványi anyagokat, amik lerakódnak a szálakban. De ugyanez vonatkozik minden olyan helyre, ahol ágyneműt mosnak.

A megfelelő vízlágyítás után lehet elérni az optimális mosási eredményt, amivel kíméljük a textil szálakat. Ha túl lágy a víz, az sem megfelelő, mert az öblítő anyaga jobban megtapad a szálakon és lerakódik a vasalógép szalagjaira, ami a gép hatékonyságára, illetve a működésére negatívan hat.

Olvasd el korábbi bejegyzéseinket:

Így maradnak a színes textíliák igazán intenzívek

Mosási tippek fehér textíliákhoz

error: @MIMosodánk

Kérj személyre szabott árajánlatot

Tevékenység helye
Mosatni kivánt textiliák típusa:
Milyen rendszerességel kéred a szállítást?
Textiliák anyaga