MiMosodánk logó

Mimosodánk - BLOG

Hogyan távolítsuk el az olajos, zsíros foltokat az ágyneműből?

A foltok a mindennapi életünk részét képezik, de az eltávolításuk sokszor bosszúságot okoz. 

Egy szállodában, hotelben gyakran fordulnak elő ilyen balesetek, és habár az olaj- és zsírfoltok különösen makacsok, nem kell maradandónak lenniük. 

Ha olaj- vagy zsírfoltok eltávolításával szembesülsz, azért még nem kell rögtön a kukába dobnod a textíliát! Bejegyzésünkben útmutatót nyújtunk az eltávolításukhoz!

Hogyan távolítható el az olajos anyag?

A frissen kiömlő olajos anyagot először egy papírtörlővel felitatjuk, majd szódabikarbónát teszünk rá és hagyjuk, hogy felszívja. 

Egy másik módszer lehet a mosogatószer. Ahogyan az edényekből is hatékonyan eltávolítja a zsírt, úgy a textíliából is képes eltávolítani.

Tévhit vagy igazság?

A hajlakk eltávolítja az olajos foltot a textíliából: valóban így lenne?

A kísérletezés lehetősége mindenkinek adott, azonban egy szálloda és egy mosoda sem bízhat semmit a véletlenre. 

Habár néhány ember számára sikeres volt az olajfolt eltávolítása hajlakkal, hiteles kutatások nem támasztják alá ezt a módszert. 

Amit szintén fontos megemlíteni, hogy a napjainkban gyártott hajlakkok már kevesebb alkoholt tartalmaznak, emiatt sem bizonyulhat túl hatékonynak ez a módszer.

Szódabikarbóna a foltra: valóban felszívja az olajat? 

Te is biztosan hallottad már, hogy a szódabikarbóna hatékony lehet, ha foltkezelésről van szó. Valóban nagyszerű eszköz makacs foltok esetében. 

Friss folt esetén először távolítsuk el egy papírtörlővel a felesleges olajos anyagot. Ezután szórjunk szódabikarbónát a területre, majd hagyjuk állni néhány órán keresztül. Az idő leteltével távolítsuk el a szódabikarbónát, majd permetezzük be a foltot vízzel. Óvatosan próbáljuk meg eltávolítani a foltot egy kefe és mosószer segítségével, majd mossuk ki a kezelési címke szerint.

Maradandóak ezek a foltok a ruhákon?

Az olajos és zsíros foltok maradandóak lehetnek, de nem mindig ez a helyzet, főleg, ha gyorsan kezeljük és megtisztítjuk az anyagot. 

A felesleges olajos anyag felitatása és eltávolítása, valamint a folt lehető leggyorsabb kezelése növeli a sikeres eltávolítás lehetőségét. 

Hogyan távolíthatóak el a már megszáradt foltok?

A megszáradt foltok néhány különböző módszerrel eltávolíthatók, például a textília áztatásával vagy hidrogén-peroxiddal, majd szódabikarbónával.

Hogyan távolíthatóak el a régi, olajos foltok?

A régi olajos foltok nagyon makacsok lehetnek, de el lehet távolítani őket. Ha egy anyagot kimostunk és megszárítottuk, de a folt továbbra is ott van, akkor az enzim alapú tisztítószer használata a folt előkezelésénél növelheti annak az esélyét, hogy el lehessen távolítani.

Nézzük lépésről lépésre az eltávolítási folyamatot:

Folteltávolításnál egyet jegyezzünk meg: minél hamarabb orvosoljuk a problémát, annál valószínűbb, hogy sikeres lesz.

Így távolíthatod el az olajos, zsíros foltokat: 

1. lépés: Távolítsd el a felesleges olajos anyagot

Papírtörlővel töröld le a felesleges olajos, zsíros anyagot a ruháról. Ha szükséges, tompa késsel finoman megpróbálhatod lekaparni az anyagról.

Helyezz kartonlapot a folt mögé, így nem tud szétterülni vagy átázni.

2. lépés: Az anyag előkezelése

Tegyél egy kis mennyiségű folyékony mosószert a foltra, és hagyd ázni körülbelül 10 percig. A mosószert teljesen öblítsd le az anyagról, mielőtt mosógépbe tennéd.

3. lépés: Mosás

Mosd ki a textíliát a gondozási címke által megengedett legmelegebb vízzel.

Meleg vagy hideg vízben mossuk ki az olajfoltokat?

Az olajfoltos ruhadarabokat a gondozási címkén ajánlott legmelegebb vízzel érdemes kimosni. Az olaj és a zsír szobahőmérsékleten félig szilárd, így az ajánlott legmelegebb víz használata segít cseppfolyósításukban.

4. lépés: Szárítás

Ha a folt teljesen eltűnt, megszáríthatod a textíliát szárítógépben. 

Vigyázz! Ha a foltot nem távolítod el megfelelően, a szárítógép hője megköti és sokkal nehezebb lesz a tisztítása a későbbiekben.

Olvasd el korábbi bejegyzéseinket is:

Így maradnak puhák a törölközők

Így maradnak a színes textíliák igazán intenzívek

error: @MIMosodánk

Kérj személyre szabott árajánlatot

Tevékenység helye
Mosatni kivánt textiliák típusa:
Milyen rendszerességel kéred a szállítást?
Textiliák anyaga