MiMosodánk logó

Mimosodánk - BLOG

Mosási mítoszok

A mosás mindig tanulságos élmény. Meleg vízben kell kimosni a ruháit? Az univerzális tisztítószerek minden foltot eltávolítanak? Ha teletöltöm a mosógépet azzal pénzt spórolhatok?

Olvass tovább, és bejegyzésünkből megtudhatod, melyik mítoszokat érdemes elkerülni.

Profi mosodai tanácsokról pedig itt olvashatsz.

A több mosószer tisztább ruhákat jelent

Az egyik népszerű mítosz, amelyet valószínűleg már Te is hallottál, az, hogy a több mosószer használata tisztább ruhákat jelent. 

Az igazság azonban egy kicsit más lehet. Ha több mosószert használunk az előírtnál, az nem teszi extra tisztává a ruhákat, ehelyett maradványokat hagyhat rajtuk. Ezután pedig újra kell mosni őket, ami miatt idővel, az extra mosások miatt a textíliák elhasználttá válnak.

Mindig ellenőrizd a mosószer címkéjén, hogy mennyi mosószert érdemes használni.

Minél melegebb a víz, annál jobb a tisztítóerő

A meleg víz nem biztos, hogy olyan nagy hatással van a ruhákra, mint azt gondolnánk, hiszen nem feltétlenül teszi tisztábbá őket. Válójában károsíthatja a szöveteket, és csak úgy, mint az első példánál, egyes foltok maradandóvá válhatnak. Manapság már úgy tervezték a mosószereket, hogy ugyanolyan jól működjenek hideg vízben is.

Minden folt egyetlen módszerrel eltávolítható

Minden foltot a maga módján kell kezelni!

A foltot bármi okozhatja, az ételtől és italtól kezdve a tollak, dezodorok, smink. Tehát a folt eltávolításához meg kell értenünk, miből áll a folt. 

Például olajos anyag?

Miután megválaszoltuk ezt a kérdést, elkezdhetjük a folt eltávolítását a megfelelő eszközökkel.

Nem létezik egy módszer, amely minden foltot eltávolít. A legtöbb folttal egy ideig foglalkozni kell. De természetesen mind örülnénk neki, ha ez a mítosz igaz lenne.

Mosási tippek fehér textíliákhoz.

A kézi szappanok a ruhákat is tisztíthatják

Nem igazán.

Nagyszerű trükknek tűnhet, de a kézi szappan a kezedet tisztítja, nem a ruhákat. 

Bár a kézi szappan nem tartalmaz iszonyatos vegyszereket, nem érdemes ruhát mosni vele, mert nem minden anyag reagál jól rá. 

Ez azt eredményezheti, hogy tönkreteheti vagy beszennyezheti kedvenc ruhadarabjainkat.

Nem beszélve arról, hogy ez milyen hatással lehet mosógépünkre.

Pénzt takaríthatunk meg, ha a mosógépet a maximális kapacitásig töltjük

Logikusan gondolhatjuk, hogy ha a mosógépet maximális kapacitásáig teletöltjük, az azt eredményezi, hogy kevesebbet kell mosnunk, így tehát pénzt spórolhatunk.

Ez azonban nem így van. Bár igaz, hogy a mosógépek kapacitáskorlátokkal rendelkeznek, nem szabad arra törekedni, hogy a gépet minden egyes alkalommal a maximális korlátig töltse fel. Ez nemkívánatos terhelést jelent a készüléken, és kibillentheti a gép egyensúlyából.

A ruhákat nem tisztítja megfelelően, így időt és pénzt pazarolunk csak vele!

Ha a kezedet be tudod illeszteni a ruhanemű teteje és a mosógép teteje közé, akkor tudni fogod, hogy a ruháknak elegendő helyük van a felkavaráshoz a ciklusok során.

A baktériumok nem maradnak életben, ha 40 fokon mosunk

A baktériumok 40 °C-ot is túlélik, így, ha 40 °C-on tervezed a mosási ciklust, speciális tisztítószert kell használnod a baktériumok eltávolítására a ruhaneműből. 

Annak érdekében, hogy eltávolítsd a kórokozókat a mosásból, de továbbra is alacsony vízhőmérsékletű vizet használhass, antibakteriális tisztítószert kell használnod, hogy végleg kiírtsd a kellemetlen kórokozókat.

 Csak a színes és fehér anyagokat kell elválasztani egymástól

A mosás során természetesen törekedni kell arra, hogy a színes és a fehér textíliákat elválasszuk egymástól, azonban nem csak erre a két kupacra lesz szükségünk. Minden anyagot a címkén található utasítások szerint kell kimosni. Ez után oszthatjuk fel őket hasonló kupacokra. 

Természetesen a piros abroszt ne mossuk együtt a fehér lepedővel, tehát a színre és a típusra is ügyeljünk.

Például, ha finom mosást végzünk, mert sok szintetikus anyagot kell tisztítani, akkor törekedjünk arra, hogy egyszerre csak ilyen jellegű ruhákat tegyünk a készülékbe. A keményebb ruhák, károsíthatják ezeket a kényes tárgyakat.

A mosógépet nem kell tisztítani

Könnyen azt feltételezhetjük, hogy mivel a koszos ruhák tisztán jönnek ki a mosógépből, így a mosógép is tiszta, ezért nem szükséges takarítani.

De szerinted hova tűnik az a sok kosz?

Bár mosógéped tisztának tűnhet, valójában tele van mindenféle szennyeződéssel. A ciklusok után visszamaradt szennyeződés pedig lassan eljuthat a mosógép minden részébe, a tömítéshez, illetve a szűrőhöz is. 

Ha nem tisztítod ki a mosógépet a megfelelő eszközökkel, idővel romlani kezd és szaga lesz. Végül az alkatrészek teljesen leállnak, és a mosógép nem fog működni.

Te megfelelően karban tartod a mosógéped?

Látogass el honlapunkra, és tudj meg többet a MiMosodánk szolgáltatásairól!

error: @MIMosodánk

Kérj személyre szabott árajánlatot

Tevékenység helye
Mosatni kivánt textiliák típusa:
Milyen rendszerességel kéred a szállítást?
Textiliák anyaga