MiMosodánk logó

Mimosodánk - BLOG

Különbség a mosodai és az otthoni mosás között

Régebben, még a mosógép megjelenése előtt az emberek kénytelenek voltak kézzel mosni. Később, amikor a mosógép megjelent, sokak számára még továbbra is luxuscikknek számított, így a kézi mosásnál maradtak.

Hamarosan azonban megjelentek a napjainkban is elérhető önkiszolgáló mosodák, amelyek nagyszerű lehetőséget nyújtanak azok számára, akik nem rendelkeznek mosógéppel.

Az önkiszolgáló mosodát egyre többen választják például kollégista diákok, akik nem rendelkeznek mosógéppel. Igénybe vehetjük egy hosszú út során is, így nem kell magunkkal vinnünk olyan sok ruhát, hogy ha van lehetőségünk önkiszolgáló mosodában mosni.

Nemcsak egyének vehetik igénybe ezt a szolgáltatást, egyre több vállalkozás látja meg benne a lehetőséget. A mosodai szolgáltatás koncepciója azonban továbbra is ijesztőnek tűnik néhány cégtulajdonos számára, annak ellenére, hogy ez az egyik leghatékonyabb módja, hogy minőségi tiszta ágyneműt biztosítsanak a vendégek számára.

Egy házon belül kialakított ipari mosoda túl költségesnek és helyigényesnek bizonyul, így a legjobb választás a mosás kiszervezése lehet.

Nem beszélve arról, hogy egy szállodának milyen gyakran van szüksége tiszta, friss ágyneműre. Egy házon belül kialakított mosodában legtöbbször például szobalányok végzik ezt a feladatot. Jól mosni, azonban nem mindenki tud. Hiába oldják meg a mosást helyben, hogyha a foltok nem tűnnek el az ágyneműből, a lepedők pedig folyamatosan gyűröttek maradnak.

Hogyan lehet jól mosni? Az otthoni mosási folyamat és a mosodai szolgáltatás között óriási különbségek vannak. Otthon talán elég, hogyha bedobáljuk a koszos ruhákat, teszünk hozzá egy kis öblítőt, illetve mosószert, majd pedig kiteregetjük a tiszta ruhákat. 

A mosodai szolgáltatásnál már a mosógép is eltér az otthonitól, nem beszélve arról, hogy az ágyneműt megfelelően kezelni kell, illetve itt szárítási és vasalási folyamattal is számolni kell.

A mosással kapcsolatos tippekről itt olvashatsz.

Nézzük meg, mik a fő különbségek az otthoni és a mosodai szolgáltatás között?

Kapacitás

A kereskedelmi mosodai szolgáltatók ipari méretű gépeket használnak, amelyek egyszerre nagyobb tömegű ágyneműt is be tudnak fogadni. 

A legtöbb nagy otthoni mosógép súlyhatára töltetenként 10 kilogramm száraz ruhadarab maximum. 

Otthon egy hét alatt egy 4 tagú családra körülbelül három mosást indítunk, így mosógép nagyjából 10 évig kibírja.

Gondolj csak bele, hogy egy szállodának, hotelnek, apartmannak mennyi tiszta textíliára van szükségük. Törülközők, lepedők, ágyneműhuzatok, abroszok…

Egy hagyományos mosógép ekkora mennyiségnél hamar tönkre menne…Nem beszélve arról, hogy legalább 3-4 mosógépbe kellene beruháznod ahhoz, hogy legyen elegendő tiszta textil a vendégeknek.

Felszerelés

Egy mosodában megfelelő figyelmet fordítanak a foltok eltávolítására is. Például az ipari mosodákban elterjedtek az automata mosógépek, amelyek lehetővé teszik a víz gyorsabb elszívását a szövetekből, kevesebb energiával.

Más berendezések speciális hőmérséklet- és vegyszerszabályozási beállításokkal rendelkeznek, amelyek különösen hasznosak az ágyneműk mosásakor. 

Az otthoni mosógépek általában csak egyszerű mosási ciklusokkal és szárítási lehetőségekkel rendelkeznek, de persze már itt is elérhetőek minőségi, több programlehetőséggel ellátott mosógépek.

Otthon elegendő egy mosógép, majd, ha a program lejárt, kiteregetheted a friss levegőre, esetleg egy benti ruhaszárítóra. A mosodai szolgáltatásnál nincs erre lehetőség. Mindenképp szükséges szárítógépeket beszerezni, hiszen nincs idő napokat várni arra, hogy egy adag ruha megszáradjon.

Fehér textíliákkal kapcsolatos mosási tippekről itt olvashatsz.

Folyamat

A kereskedelmi mosodai folyamatok általában kifinomultabb válogatással és hőmérséklet szabályozott előmosással kezdődnek. A legtöbb szolgáltató aprólékos mosás előtti és utáni sérülés- és foltvizsgálatot végez, így biztosíthatja a legtisztább textíliákat.

A legtöbb otthoni mosási folyamatban a textilkezelés a mosás és a szárítás között történik, gyakran nagy nehézségek árán. Az otthoni folteltávolítás minden nő rémálma. A ruhákat gyakran nem megfelelően kezeljük, dörzsöljük, sikáljuk a foltot, míg végül teljesen tönkremegy és használhatatlanná válik a ruhadarab.

Nincs ez másképp a szállodákban kialakított mosodáknál sem. Hány ágyneműt kellett már kidobnod azért, mert nem megfelelően kezeltél egy foltot? A nem megfelelő kezelés miatt az anyag egyre rosszabb állapotba került, besárgult, talán el is szakadt?

Költség

A háztartási mosógépek 90-100.000 Ft-nál kezdődnek, és határ a csillagos ég mérettől és jellemzőktől függően. Ebből azonban csak egyet kell megvásárolnod, nagy család esetén legrosszabb esetben is kettőt.

Egy ipari mosógép azonban több százezer forint, és ebből nem lesz elég kettő darab.

A tisztaság minősége

A legfontosabb különbség az otthoni mosás és a mosodai szolgáltatás között, az a tisztaság minősége. A mosodai szolgáltatások erőteljes mosószereket és berendezéseket használnak, valamint a kereskedelmi használatra szánt, használt ágyneműk kezelésének legjobb gyakorlataival párosulva, amelyek az otthoni mosási eljárásokkal szinte lehetetlenek.

Várunk szeretettel a MiMosodánkban! Begyűjtjük, tisztítjuk, vasaljuk, fertőtlenítjük, visszaszállítjuk. 

error: @MIMosodánk

Kérj személyre szabott árajánlatot

Tevékenység helye
Mosatni kivánt textiliák típusa:
Milyen rendszerességel kéred a szállítást?
Textiliák anyaga